miercuri, 25 ianuarie 2012

Vremea ametistului

Nu stiu daca mereu a fost asa, dar de la o vreme ametistul este foarte cautat. La fel de mare succes il au toate accesoriile de culoare mov, indiferent de materialul lor.

Originea etimologică a numelui provine din limba greacă αμεθυστoς (amethystos) = „contra beției”, numele acesta se datorează credinței că persoana care poartă un ametist este cruțat de beție la consumarea vinului. O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bachus zeul vinului a turnat vin pe o nimfă care era transformată in cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credință explică faptul că mormântul merovingienilor conținea șiraguri de ametist.

Mineralul are frecvent o culoare violetă, de nuanțe diferite până la variante de culoare roz. Culoarea este distríbuită neuniform în masa mineralului, astfel apar dungi de nuanțe mai închise.

 Schimbarea culorii se realizează prin expunerea la soare sau la căldură un timp mai îndelungat mineralului.


Romanii credeau ca ametistul are puterea de a apara oamenii de la furia zeilor, iar in Evul Mediu doar persoanele nobile aveau voie sa poarte aceasta piatra.
 


Pentru mai multe mii de ani, reprezentantul cel mai frapant al familiei cuart a fost o bijuterie râvnita de către prinţii. Moise a descris-o ca un simbol al Duhului lui Dumnezeu în hainele oficiale ale Marelui Preot al evreilor, şi împărăteasa Ecaterina a Rusiei a trimis mii de mineri  în Urali să-l caute. 


Si eu sunt fermecata de ceva timp de margele din ametist. V-am lasat ca dovada cateva creatii pe care le-am realizat de-a lungul timpului din ametist.




Spor la margelit !



1 comentarii:

Sunt minunati ! Iar culoarea pietrei ofera cercelului o eleganta deosebita.

Trimiteți un comentariu

Twitter Facebook Favorites More